Europa: stijgende prijzen, maar huurt meer

Hoewel de situatie waarin we ons bevinden werkelijk abnormaal is, is het echter noodzakelijk om een analyse uit te voeren met betrekking tot de prestaties van de Europese vastgoedmarkt, vergeleken met vorig jaar. Het is bekend dat het Coronavirus de gezondheid en de economie in een crisis heeft gebracht, zonder dat onroerend goed immuun is geworden voor deze 'besmetting'. In het vorige nieuws hebben we melding gemaakt van de algemene situatie van verschillende Europese landen die momenteel met tal van kritieke problemen worden geconfronteerd. Vandaag zullen we een vergelijking maken met Europa in 2019, altijd op de vastgoedmarkt. Ten slotte zal de focus liggen op het Europese land dat voor het eerst zeer beperkende veiligheidsmaatregelen heeft genomen: Italië.

Dus als u er klaar voor bent, kunnen we vandaag ook onze column inhuldigen!

De gegevens van Eurostat (het statistische bureau van de Europese Unie dat verantwoordelijk is voor de publicatie van Europese statistieken en kwaliteitsindicatoren) lijkt duidelijk. Terwijl de huizenprijzen in de meeste Europese landen stijgen, is een veel meer uitgesproken situatie die van huurcontracten. Deze procentuele percentages lijken exponentieel te zijn toegenomen. Vooral op het schiereiland dat aanvankelijk het meest werd getroffen door het fenomeen Covid-19. We gaan daarom naar binnen om Italië in de Europese context te analyseren. Huizenprijzen op het schiereiland liggen doorgaans onder het Europese gemiddelde. Als er in veel lidstaten + 4,3% en 4,7% waren, dan was dat in Italië -0,2% (vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar).

Als we het referentietermijn verbreden (dus rekening houdend met de periode vanaf 2007), heeft de grootste Europese groei de volgende landen getroffen:

• Oostenrijk (+ 88,4%)
• Luxemburg (+ 84,8%)
• Zweden (+ 80,6%)

Italië daarentegen zat al in de voorgaande periode in de neerwaartse landen, samen met Griekenland (-35,6%), Roemenië (-26,%) en Ierland (-16,9%). Een ineenstorting, uiteraard om verschillende redenen, allereerst de wereldwijde economische crisis.

Maar als we ons tot nu toe hebben gericht op de afzetmarkt, komen we nu in het hart van onze afdeling. De huurmarkt registreert in feite een diametraal tegenovergestelde situatie.
De Europese groei is altijd constant gebleven, ondanks de meest kritieke periode voor iedereen, die een precies jaar heeft: 2008. Wat ons intrigeert, is precies de trend van de leasecurve. Aanzienlijk hoger dan die van de te koop staande woningen.

Nog steeds vergeleken met dezelfde huidige periode, vergeleken met de historische periode van de voorgaande jaren, is het onvermijdelijk op te merken dat de huren in 26 EU-staten zijn gestegen. Onder deze worden de meest emblematische genoemd:

Litouwen (+ 101%),
Tsjechië (+ 79,3%)
Hongarije (+ 70,8%)

En Italië? Ook dit land bevestigt de opwaartse trend, maar is helaas te zwak om van echt herstel te spreken. Een gemiddelde dat te ver verwijderd is van het Europese, dat echter ook moet worden geanalyseerd in de historische context die we ervaren.

Over het algemeen lijkt het daarom dat de huurprijzen het populairst zijn in Europa, maar ... hoe zal het allemaal evolueren? Blijf deze blog volgen om deze vraag te beantwoorden!

Gerelateerde berichten

Zoeken in Realigro

 

  Rekening Realigro

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  2005-2020 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
  Neikos Digital Agency
  1. Voorkeuren

   Stel uw voorkeuren in zoals taal, munteenheid en vierkante meters of square feet, voor een beter resultaat op de Realigro website.

   Stel nu Dit bericht niet meer tonen
  BB